Årsmøde 2017 om fordomme

Baggrund / Mål / Initiativer / Materialer

Baggrund

Det Centrale Handicapråd satte fokus på fordomme om mennesker med handicap og hvordan vi bekæmper fordommene på vores årsmøde 7. februar 2017.

Omdrejningspunktet for årsmødet 2017 var:

  • Hvordan kan vi styrke det personlige møde mellem personer med og uden handicap?
  • Hvordan kan vi styrke bevidstheden om, at personer med handicap er en del af samfundets fællesskaber?
  • Hvordan kan vi styrke, at mennesker med handicap og handicaporganisationerne er med til at bekæmpe fordomme?

Vi håber, at deltagerne fik inspiration til, hvordan de selv kan arbejde mod fordomme ved at sikre gode møder i dagligdagen for eksempel i det kommunale handicapråd, i idrætsklubben, i jobcentret eller på arbejdspladsen. 

 

Program         

Ankomst, kaffe & morgenmad samt registrering

 

Velkommen og dagens program

Anette Laigaard, formand for Det Centrale Handicapråd / Anja Bo, ordstyrer og journalist

 

Hvordan ændrer vi fordomme og holdninger til personer med handicap?

Hvorfor har vi fordomme og hvordan ændre vi dem?

Thomas Blachman, musikproducer og X-factor dommer

 

Fra teori til praksis

Hvordan kan de kommunale handicapråd og andre lokale kræfter være med til at ændre holdningen til personer med handicap?

Mia Simone Malthesen, daglig leder af forskningsvirksomheden iNudgeyou og nudging-ekspert

 

Frokost

 

Workshops

Få inspiration til, hvordan du skaber gode møder og bekæmper fordomme lokalt

 

Workshop 1: Hvordan kan handicaprådet arbejde med holdninger? 

Hvordan kan det kommunale handicapråd arbejde med holdninger og fordomme om handicap? Kom og hør om hvordan handicaprådet i Middelfart har ændret kommunens måde at se på mennesker med handicap.

Gitte R.R. Nielsen, formand for Middelfart Kommunes Handicapråd og Mette Heidemann, socialdirektør i Middelfart kommune

 

Workshop 2: Hvordan kan kunsten skabe gode møder?

Mennesker med udviklingshæmning kommer sjældent på kunstmuseer. Et treårigt projekt formidler kunsten på Statens Museum for Kunst til unge og voksne med handicap.

Camilla Panting, projektleder i Lavuk Stjernen og Marianne van der Voorn, projektleder fra Frivilligcenter Vesterbro/Kgs.Enghave/Valby

 

Workshop 3: Hvordan kan idræt nedbryde fordomme?

Deltagelse i det lokale idrætsliv nedbryder barrierer. Kom og hør, hvordan særlige hold og trænere fra Team Parasport baner vejen for unge med handicap. 

Anne Tøttrup Andersen, projektleder i Team Parasport / Marie Plougmann, frivillig i Herlev/Hjorten Håndboldklub

 

Workshop 4: Gode møder i folkeskolen

Folkeskolen er et af de vigtigste steder, at arbejde med fordomme. Danske Skoleelever fortæller om arbejdet mod fordomme.

Janik Gjerlev Eriksen og Emma Andersen, sekretariatsfrivillige hos Danske Skoleelever

 

Workshop 5: Arbejdet med fordomme og holdninger på arbejdsmarkedet

Hvad kan man gøre for, at flere med handicap kommer i arbejde lokalt? Specialfunktionen Job og Handicap præsenterer deres Guide til virksomheder, som skal hjælpe virksomhederne med at arbejde med lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet og Danske Handicaporganisationer præsenterer partnerskabet for Job og Vækst, et samarbejde mellem Høje Taastrup Kommune og virksomhederne i Høje Taastrup Kommune. 

Mona Kræmmer Nielsen, Specialfunktion Job og Handicap præsenterer Guide til virksomheder, Lea Munk Staugaard, Danske Handicaporganisationer, præsenterer Partnerskab for Job og Vækst.

 

'Human afvikling’

Uddrag af Det Kgl. Teaters roste teaterforestilling ’Human afvikling’ om fordomme fra efteråret 2016. Tilhørerne får mulighed for at give deres besyv med.

Jacob Nossell, komiker, foredragsholder og freelancejournalist / Thomas Corneliussen, Instruktør

 

Hvad gør vi for at bekæmpe fordomme fremover?

Mai Mercado, børne- og socialminister 

 

Tak for i dag og status på arbejdet

Anette Laigaard, formand for Det Centrale Handicapråd

 

Evaluering

 

Sig farvel med et glas vin

 

Til toppen af siden

Materialer

 

Deltagerlisten fra årsmødet kan downloades som Wordfil via. dette link.

 

Fra teori til praksis - Inydgeyou-oplæg

Se oplægget fra Mia Simone Malthesen, nudging-ekspert, som PDF-fil via dette link, eller download det som transskriberet Word-fil her.

 

Workshops

Under vores workshops, lavede deltagerne plancher med deres foreslag og viden, vi har samlet og transskriberet disse plancher i et Word-dokument du kan downloade via. dette link.

 

Workshop 1: 

Hvordan kan det kommunale handicapråd arbejde med holdninger og fordomme om handicap? Kom og hør om hvordan handicaprådet i Middelfart har ændret kommunens måde at se på mennesker med handicap. Workshoppen blev afholdt af Gitte R.R. Nielsen, formand for Middelfart Kommunes Handicapråd og Mette Heidemann, socialdirektør i Middelfart kommune. Du kan se selve PowerPoint-oplægget her, læse en Word-udgave af materialet her, og se et opsamlingsfoto af gruppernes arbejde under workshoppen her.

 

Workshop 2: 

Hvordan kan kunsten skabe gode møder? Mennesker med udviklingshæmning kommer sjældent på kunstmuseer. Et treårigt projekt formidler kunsten på Statens Museum for Kunst til unge og voksne med handicap. Oplægget blev holdt af Camilla Panting, projektleder i Lavuk Stjernen og Marianne van der Voorn, projektleder fra Frivilligcenter Vesterbro/Kgs.Enghave/Valby. PowerPoint-oplægget  fra workshoppen kan ses her, en Word-fil kan downloades via. dette link, og et foto af de plancher der blev opsamlet under mødet kan ses her.

 

Workshop 3: 

Hvordan kan idræt nedbryde fordomme? Deltagelse i det lokale idrætsliv nedbryder barrierer. Oplægget blev hold af Anne Tøttrup Andersen, projektleder i Team Parasport. Marie Plougmann, frivillig i Herlev/Hjorten Håndboldklub var desværre syg, men en film med hendes oplevelser kan ses her. Oplægget fra workshoppen kan downloades som Pdf- fil her, man kan også downloade en Word-fil her, samt se fotos med opsamlings-plancher her.

 

Workshop 4: 

Gode møder i folkeskolen -  Janik Gjerlev Eriksen og Emma Andersen, fortæller om arbejdet mod fordomme hos Danske Skoleelever. Den PowerPoint der blev brugt til workshoppen kan downloades her, En Word-fil med materialet er tilgængelig efter linket her. Slutteligt kan man finde et foto af plancherne med opsamling fra deltagerne her.

 

Workshop 5:

Arbejdet med fordomme og holdninger på arbejdsmarkedet Hvad kan man gøre for, at flere med handicap kommer i arbejde lokalt? Mona Kræmmer Nielsen, fra Specialfunktionen Job og Handicap, præsenterer deres Guide til virksomheder, som skal hjælpe virksomhederne med at arbejde med lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet og Lea Munk Staugaard, fra Danske Handicaporganisationer, præsenterer partnerskabet for Job og Vækst, et samarbejde mellem Høje Taastrup Kommune og virksomhederne i Høje Taastrup Kommune. PowerPoint-materialet fra Danske Handicaporganisationer kan ses ved at følge dette link, en Word-udgave af materialet kan ses her. Materialet fra Specialfunktionen Job og Handicap kan ses som PowerPoint her, og som Word-fil via. dette link. samtidig har vi taget et foto af workshop-deltagernes arbejde og uploadet det her.