’Det er ikke et handicap’

I begyndelsen af 2014 overtog rådet facebooksiden ’Det er ikke et handicap’, der blev oprettet af Socialstyrelsen i forbindelse med kampagnen af samme navn.  Kampagnen blev støttet af tv-vært Thomas Skov og komiker, journalist og spastiker Jacob Nossel, der turnerede rundt i landet og fik indblik i hverdagen hos forskellige personer med handicap. Formålet med facebooksiden er at nedbryde fordomme om handicap og sætte fokus på, at det ikke er et handicap i sig selv at leve et liv med handicap. Budskabet bliver fortalt gennem personlige historier, der viser mennesket og den enkeltes ressourcer frem for handicappet.

’Det er ikke et handicap’ bruger vi i tilknytning til den holdningsstrategi, regeringen har bedt rådet om at udforme (læs mere om holdningsstrategien). Facebook giver nemlig mulighed for at gå i dialog med mennesker - både med og uden handicap, der kan have idéer til, hvordan vi får bugt med fordommene over for personer med handicap – og måske har nogen også selv prøvet at være dem, der står for skud.Banner med Jacob Nossell og Thomas Skov

Dialog og debat om handicap
Synet på personer med handicap skabte eksempelvis debat på ´Det er ikke et handicaps’ facbookside, da Jyllands-Posten på baggrund af rådets foranalyse om diskrimination af mennesker med handicap bragte historien om Hans Jørgen, der er dværg og kørestolsbruger. Han oplever, at pladserne omkring ham altid er de sidste, der bliver taget, når han er ude at spise eller til koncert. I kommentarsporet på Facebook fortalte mange, at de havde haft lignende oplevelser - og endnu flere gav udtryk for forargelse. Flere tog også højde for nuancerne i problematikken, eksempelvis skrev en kvinde: 

”… Men vi kommer ikke udenom, at nogen ser meget anderledes ud, og dem møder man ikke lige så ofte. Der bliver derfor sat gang i tænkeren, da situationen er ny, og man tvinges til at forholde sig og tage stilling i en situation, man normalt ikke tager stilling i. Derfor er det vigtigt, at det bliver mere naturligt...”

For at få sparket ekstra gang i debatten på ’Det er ikke et handicap’ optog vi under Folkemødet i juni ‘Det handicappede Talkshow’. Her interviewede Christina Davidsen, der har medvirket i De Uperfekte på DR3, kendte danskere om deres syn på handicap, og hvad det vil sige at være normal. Det var både udfordrende og gav nogle interessante svar, når de forskellige gæster skulle forholde sig til deres egen normalitet og situationer, de selv føler sig handicappede.

Astrid Haug

 

’Det er ikke et handicap’ har fokus på de positive og personlige historier, og det er som regel noget, der hitter. Derfor giver kampagnen mulighed for at engagere en bredere gruppe end alene dem, der har handicap tæt inde på livet.”  
  - Astrid Haug, rådsmedlem og rådgiver i digital strategi og sociale medier.

Læs mere om Astrids arbejde i rådet.

 

 

Følg ’Det er ikke et handicap’ på Facebook!