Demokrati er mere end et kryds

I Danmark har vi et af verdens bedste demokratier – til næste valg bliver det måske endnu bedre. Jeg er rigtig glad for Ombudsmandens udmelding om, at valgstederne bør være let tilgængeligt for mennesker med handicap. Det kan næsten ikke siges mere præcist, end Ombudsmanden gør det:
”At kunne afgive stemme på lige fod med andre er afgørende for, at mennesker med handicap fuldt ud kan føle sig som en del af vores demokrati. Det er derfor vigtigt, at kommunerne gør sig umage for at sikre god tilgængelighed for mennesker med handicap til valgstederne.”
For at sikre tilgængeligheden af valglokaler har ombudsmanden lavet tjekliste til landets kommuner, der gør det er nemt at gå til. Men ikke nok med det. Jeg glæder mig især over, at Ombudsmanden i sin rapport fremhæver, at tilgængeligheden også gælder mulighederne for at være valgstyrere og tilforordnede. Det matcher den brede definition af demokrati, der ligger bag artikel 29 i FN’s Handicapkonvention – at landet skal sikre mennesker med handicaps politiske rettigheder og muligheden for at nyde dem på lige fod med andre. Det har Danmark forpligtiget sig på, og skal vi fortsat bryste os af at have et af verdens bedste demokratier, så er det vel ikke for meget at forlange, at vi tager højde for, at demokrati er mere end blot et kryds. Jeg håber, at Ombudsmandens udmeldinger kan blive en øjenåbner for, hvordan vi tænker tilgængelighed og demokrati til det kommende folketingsvalg. 

Dato: 

Torsdag, 12 februar, 2015