Et godt grin rigere og en kedelig fordom fattigere

I mødet mellem borgere med forskellig baggrund kan vi få udfordret vores fordomme og nye relationer kan opstå. I mødet med andre er der mulighed for at berige vores liv med ny viden og indsigt.

Det frivillige møde giver kort sagt god mening, og det appellerer til danskerne. Ifølge en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet er vi blandt de folk i verden, hvor flest engagerer sig i frivilligt arbejde. Og tallet er stigende. Mens tre procent af den voksne befolkning i 2004 arbejdede frivilligt med ”en social indsats” i 2004, var tallet ifølge Politiken steget til 11 procent af den voksne befolkning i 2012.

Regeringen sætter i sin nye handlingsplan på handicapområdet fokus på det frivillige arbejde. Det fokus er velkomment. Uvidenhed og fordomme bekæmpes nemlig bedst i mødet mellem mennesker. Det gælder naturligvis også for de cirka 560.000 danskere, der lever med et handicap. Alle borgere har brug for kontakt til andre mennesker – venner, kolleger, familie eller måske en frivillig svømmekammerat. Her kan de frivillige spille en vigtig rolle og give sig selv en gave i form af ny indsigt og viden, et godt grin rigere og en kedelig fordom fattigere.

Personligt oplevede jeg under De Paralympiske Lege i London, hvordan de 70.000 frivillige var med til at løfte begivenheden og give et stort bidrag til, at handicapidrætten fik sit egentlige gennembrud på verdensplan. Det var meget inspirerende, og den frivillige indsats i dagligdagen er mindst lige så beundringsværdig. Tak til de frivillige, som gør en flot og meningsfuld indsats over hele landet.

 

- Tue Byskov Bøtkjær.

Dato: 

Fredag, 18 januar, 2013