Forsikringer for alle, tak

Mennesker med psykisk sygdom kan ikke tegne forsikringer fortæller DR i en dokumentarudsendelse i dag. Men problemet er ikke begrænset til mennesker med psykisk sygdom. Alle bør kunne tegne en forsikring, skriver formanden.

I USA kæmper præsident Obama en daglig kamp for sin sundhedsreform, der skal give alle amerikanere adgang til en sundhedsforsikring – også de syge. I Danmark sørger det offentlige for sundhedstilbud til alle. Men når det kommer til andre forsikringer, må mange, der er syge eller har et handicap, konstatere at også her kommer én ulykke sjældent alene.

I eftermiddag handler P1 Dokumentaren om, hvor svært det er for mennesker med psykisk sygdom at tegne en forsikring. Udsendelsen er del af DR’s fokus på forholdene for mennesker med psykisk sygdom i denne uge.

I Det Centrale Handicapråd ved vi desværre, at problematikken ikke er begrænset til mennesker med psykisk sygdom. Mange med handicap oplever, at forsikringsselskaberne ikke vil forsikre dem, eller at de skal betaler ekstrahøje præmier.

Dermed bliver forsikring et af de mange elementer i tilværelsen, som mennesker med handicap må slås med. Og som vel at mærke ikke bare skyldes handicappet, men den måde vi har indrettet os. Det gælder for eksempel i den offentlige transport, i opbygningen af hjemmesider eller indretningen af den kommunale sagsbehandling. Vi må arbejde med hvert benspænd, så vi fastholder visionen om at samfund, hvor alle behandles lige.

FN’s Handicapkonvention stiller krav om, at personer med handicap har lige adgang til forsikringer, samt at de ikke bliver udsat for diskrimination på grund af handicap i adgangen til forsikringer. Det slår Institut for Menneskerettigheder fast.

Jeg har stor respekt for forsikringsselskabernes ret til at styre deres risiko og maksimere deres overskud. Men som samfund må vi indrette os sådan, at alle har adgang til noget så basalt som forsikring.

Hør udsendelsen om psykisk syges problemer med at tegne forsikringer i P1 Dokumentaren 'Forsikringsselskaber blæser på menneskerettigheder de selv har underskrevet' kl. 14.03 på P1 i dag.

Dato: 

Torsdag, 3 april, 2014