Gode tanker om satspuljen

Et længe efterlyst opgør med satspuljen er på vej. I Politiken onsdag kan man læse, at der er flertal i Folketinget for at gøre op med den drypvise finansiering af sociale initiativer gennem puljen. Pengene skal i stedet fordeles på finansloven.

Jeg er rigtig glad for, at der tegner sig et politisk flertal for at gøre op med satspuljen. Kynikere kunne mene, at det aldrig ville ske, fordi puljen er en lejlighed for politikere til at profilere sig på diverse gode formål. På den måde er det en cadeau til Christiansborg.

Det værste ved den måde, satspuljen fungerer på, er måske, at den skaber stilstand camoufleret som udvikling. En lang række projekter bliver startet og kører så lidt humpende af sted, fordi der aldrig rigtig bliver taget stilling til deres værd – de bliver blot forlænget fra aftale til aftale.

Det er fint at have nogle udviklingsmidler – men de skal så bruges til at prøve nogle ting af i en afgrænset periode, hvorefter man beslutter, om de skal gøres permanente, eventuelt udbredes eller afvikles. Jeg håber, at de tanker, man nu gør sig, kan bevæge os i den retning.

Det sociale område har brug for udvikling, og den kommer ikke  ved, at alting bliver projekter. Den kommer ved, at vi målrettet prøver ting af, og at alle derefter er villige til at tage konsekvensen af de erfaringer, man gør. Det kræver en kulturændring – både på Christiansborg og lokalt. Måtte udmeldingen om satspuljen være begyndelsen på det!

Dato: 

Onsdag, 5 november, 2014