Idræt for mennesker med handicap - en del af løsningen

 

Foto af sekretariatschef Andreas Jull Sørensen, Lene van der Keur fra Dansk Handicap Idræts-Forbund og hendes datter Astrid, og formand for Det Centrale Handicapråd Tue Byskov Bøtkjær.

Lørdag aften var Dansk Handicap Idræts-Forbund værter ved en reception, hvor blandt andet de danske atleter og Prinsesse Benedikte var gæster. Her ses fra højre Det Centrale Handicapråds formand Tue Byskov Bøtkjær, Lene van der Keur fra Dansk Handicap Idræts-Forbund, hendes datter Astrid og rådets sekretariatschef Andreas Jull Sørensen.

Det var en utrolig positiv modtagelse, vi fik, da vi fra Det Centrale Handicapråd tog kontakt til Dansk Handicap Idræts-Forbund (DHIF) for at lære noget af deres arbejde i forbindelse med De Paralympiske Lege. Vi er blevet budt indenfor, hjulpet på vej og inviteret med blandt andre af forbundets samarbejdspartnere. I London er vi blevet guidet forbilledligt af Lene van der Keur fra DHIF og hendes datter Astrid. 1000 tak til dem begge for at par uforglemmelige dage, hvor vi fik en indføring i handicapidrætsverdenen.

 

Det har været spændende, først og fremmest fordi, vi på nærmeste hold har oplevet, hvordan idrætten kan være et bidrag til at møde de udfordringer, der følger med at leve med et handicap - både for den enkelte udøver og i det budskab, det sender, når man viser, at goalball og badminton nok udøves af mennesker med forskellige forudsætninger, men først og sidst er det sport - en fælles menneskelig udfoldelse, som så mange har glæde af kloden rundt.

 

Idrætten bidrager med et befriende positivt perspektiv til de forskellige diskussioner, vi har om vilkårene for mennesker med handicap. Her er fokus ikke på et handicap, der skal kompenseres, men på et menneske, der skal præstere med sit handicap og alle sine andre egenskaber. Det perspektiv kunne nok løfte diskussioner om satser og serviceniveauer, hvor det ind imellem kan virke som om, selve målet med indsatsen fortoner sig

 

Og så er idræt helt basalt et vigtigt element i mange menneskers liv. For eksempel illustreret ved den danske bronzevinder i længdespring, Daniel Wagner Jørgensen, der allerede var en særdeles aktiv idrætsmænd, da en gymnastikulykke kostede ham det ene ben. Sporten hjalp ham videre, og nu præsterer han på højeste niveau.

 

Vi skal holde fast i, at idræt kan være en vigtig del af alle menneskers liv. For nogle mennesker med handicap er den endda nøglen til at komme videre med livet. Den mulighed skal vi sikre og styrke i fremtiden.

 

- Tue Byskov Bøtkjær.

Foto fra stadion, da den danske kuglestøder Jackie Christiansen valdt guld.

Tue Byskov Bøtkjærs eget foto fra stadion, da den danske kuglestøder Jackie Christiansen vandt guld.

 

Dato: 

Mandag, 3 september, 2012