Sommerlæsning om det gode møde

I de første måneder som formand for Det Centrale Handicapråd, er der særligt én ting som har optaget mig: Det gode møde. Det gode møde handler, som jeg ser det, om at møde hinanden med en åbenhed og nysgerrighed, og om at være fælles om noget andet end os selv - enten det er på arbejde, i fritiden eller i skolen. Men desværre ved vi, at fordomme eller usikkerhed tit står i vejen for åbenheden, og kan skabe berøringsangst og afstand mellem mennesker. På den anden side ved vi også, at når vi mødes med hinanden, og kender nogen, der ikke er magen til os selv, bekæmper vi de skadelige fordomme. 

Lige inden jeg tiltrådte som formand for Det Centrale Handicapråd, havde rådet lanceret holdningsstrategien – en strategi for hvordan man kan skabe gode møder mellem mennesker med og uden handicap, på forskellige arenaer i samfundet. I de seneste måneder har jeg blandt andet deltaget i rådsmøder, debatter, holdt grundlovstale på Egmonthøjskolen og været til Folkemødet på Bornholm. Vigtigheden af at arbejde mod fordomme og for gode møder mellem mennesker blive tydeligere og tydeligere for mig. For uanset om vi taler om social-, uddannelses-, eller beskæftigelsespolitik, er måden vi ser og mødes med hinanden på central for at lykkes med at skabe et godt og rummeligt samfund – for alle, på alle arenaer. 

Jeg har tit, nu i den første tid som formand, tænkt tilbage på de legepladser jeg fik glæden af at se, da jeg tidligere i år, besøgte mit barnebarn på halvandet år i Los Angeles. Her var udformningen fuldstændig universel og tilgængelig for børn med og uden handicap. Samtidig var det de skæggeste legepladser. Alle børnene var først og fremmest børn, og ikke begrænset af de fysiske omgivelser. Rammerne var ikke mere avancerede end, at alle havde adgang, havde mulighed for at deltage og blev mødt af hinanden med åbenhed og nysgerrighed. Og det er vel også sådan, det skal være i vores samfund i bredere forstand. Det er sjovere, når alle kan være med! 

Jeg ønsker jer alle sammen en rigtig god sommer. Skulle I mangle sommerlekture, kan jeg på det varmeste anbefale Det Centrale Handicapråds indstik til JP/politikken d. 18 juni. Her får I historier og eksempler på gode møder mellem mennesker med og uden handicap. 

Indstikket findes på denne hjemmeside: http://www.dch.dk/content/hvad-ved-vi-om-holdninger-og-handicap

 

 

Dato: 

Onsdag, 13 juli, 2016