Trinnets magt

Monika kan godt lide at shoppe. Hun er også kørestolsbruger. Og når hun shopper med sin gående veninde Susanne, er der en verden til forskel på, hvad de to kan. Den kæmpe forskel kan paradoksalt nok være forårsaget af to, små trin.

 

Rigtigt mange butikker har enten trapper eller ligger forhøjet i forhold til gadeplanet. De butikker er lukket land for Monika. Hun må vente udenfor, mens Susanne går ind.

 

Monika er også mor. Med dén rolle kommer også tjansen med ofte at købe tøj, sko og mad til børnene. Men her kan samme problem opstå. Monika må nøjes med at kigge ind i børnestøjsbutikken, mens hendes to små børn kan gå ind - men jo har brug for mors hjælp til at vælge, prøve og betale.

 

I går kunne man i Jyllands-Posten læse om en undersøgelse, Scleroseforeningen har lavet af butikkers tilgængelighed for kørestolsbrugere. I artiklen er der især fokus på Aarhus. Her er 70 procent af 127 butikker tilgængelige. ”Man er ikke helt sat af sporet, hvis man som scleroseramt kørestolsbruger vil begive sig ud på en shoppingtur i Aarhus midtby,” står der i artiklen, som altså tager den positive vinkel.

 

Det er fint at være positiv. Det er også godt at være forstående over for, at butiksejere kan have udfordringer ved at gøre deres butikker tilgængelige for kørestolsbrugere, blinde eller andre med handicap. Men vi må aldrig tabe af syne, hvor indgribende det er i både det praktiske og det sociale liv at være forment adgang til en vilkårlig række af tilbud, som andre kan benytte og dele med hinanden. Måske er det ”bare” en lille hverdags-ting. Men det er jo netop i hverdagen, at vi har brug for at føle os ligeværdige med alle andre. Det er i hverdagen, livet leves. Også et liv med handicap. Og rundt omkring i samfundet er der fortsat mange barrierer, der som det lille trin har store konsekvenser.

 

At Rom ikke blev bygget på en dag er en sandhed, som mennesker, der som mig arbejder med handicappolitik, altid har tæt på. Det er der mange grunde til, også nogle gode. Men vi må aldrig bagatellisere betydningen af, at vi ekskluderer mennesker ved ikke at have indrettet tingene, så de kan være med.

 

- Tue Byskov Bøtkjær.
 

Her kan du læse Jyllands-Postens artikel med Scleroseforeningens undersøgelse af butikkers tilgængelighed.

 

Her kan du læse en artikel i Roskilde Avis, som sætter fokus på, at tilgængelighed ikke kun gavner mennesker med handicap - det gavner også butikkerne.

Dato: 

Onsdag, 26 september, 2012