Valgblog: Tilgængelighed – det skal være nemmere

I 2020 kan en kørestolsbruger som skal til jobsamtale eller på biblioteket med et enkelt klik på sin telefon tjekke, hvor hun kan parkere, om hun kan komme ind ad døren og om der er handicaptoilet. Det kan blive virkeligheden, hvis en kommende regering vil det.

For mig er det er en flot vision, som jeg ser frem til at se om fem år. For det kan være noget af en udfordring at bevæge sig rundt i hverdagen, hvis man har et handicap. Trapper, kantsten og smalle døre forhindrer mange i at komme frem og rundt på stationer, biblioteker, hospitaler, og andre offentlige bygninger.

Regeringens handicappolitiske handlingsplan fra 2013 tog initiativ til at undersøge, hvordan man kan forbedre adgang til viden om tilgængelighed for personer med handicap – og for alle os andre. Den smukke vision bag handlingsplanen var, at mennesker med handicap i 2020 nemt og enkelt kan tjekke tilgængeligheden på deres smartphones eller tablets, fordi oplysninger om handicapparkering, kantsten, handicaptoiletter og smalle døre bliver gemt i de eksisterende grunddataregistre.

Jeg er begejstret over spændvidden i denne idé. Et centralt register over god tilgængelighed vil være til gavn for os alle sammen. Vi kan alle komme i en situation, hvor vi har brug for at verden er lidt mere tilgængelig, så jeg tror, at der er mange, der vil kunne bruge sådan en app.

Første del af arbejdet er gjort. Ministeriet for by, bolig og landdistrikter har analyseret hvordan man registrere tilgængeligheden i og omkring bygninger. Det kan godt lade sig gøre, vurderer ministeriet og foreslår ovenikøbet en prototype på, hvordan man kan registrere tilgængeligheden centralt.

De der kender mig ved, at jeg er stor tilhænger af planer og gode idéer til, hvordan mennesker med handicap kan færdes i samfundet på lige fod med andre. Men de bedste planer er nu engang dem, som bliver ført ud i livet. Lige nu er vi midt i valgkampen, men efter valget vil jeg kraftigt opfordre den kommende minister på området, regeringen og folketingets partier til at gennemføre planen.

Baggrund:

Analysen fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter kigger på, om man kan føje oplysninger om tilgængelighed sammen med de eksisterende grunddataregistre som Bygnings- og boligregisteret (BBR), som gemmer al ejendomsdata eller Det fællesoffentlige administrationsgrundlag (FOT), hvor man blandt andet registrer alle kortmålinger.

Der er i dag allerede mange gode initiativer, der kortlægger tilgængeligheden som GodAdgang.dk, handicapbolig.dk og nogle kommuner har valgt at lave deres egne tilgængelighedsguides, men oplysningerne om tilgængeligheden er ofte indsamlet på frivillig basis, kigger ikke på de samme ting og dækker langtfra hele Danmark.

Læs analysen her: www.mbbl.dk/nyheder/nyhed/ny-undersoegelse-er-et-skridt-mod-en-lettere-hverdag-handicappede 

Dato: 

Tirsdag, 9 juni, 2015