Nyhed

Nye tal: Det er blevet svært for unge med handicap at tage en uddannelse

Nye tal fra VIVE viser, at det er blevet svært for unge med handicap at tage en uddannelse.

Det er alarmerende, siger formand for Det Centrale Handicapråd, Liselotte Hyveled. Læs artiklen på Altinget.

Op til studiestart er der mange nye studerende, der pakker tasken og den bærbare og glæder sig til at tage hul på deres nye uddannelse, men der er ikke mange med handicap mellem dem.

Ung kvinde med briller arbejder ved computer. I forgrunden står et glas med pensler.

Selv om uddannelsesniveauet for hele befolkningen er stigende, så viser en ny kørsel af tal fra VIVE (Det nationale forsknings- og analysecenter for Velfærd), som Det Centrale Handicapråd har fået foretaget desværre, at der er blevet markant færre unge med handicap, som tager en uddannelse i de senere år.  

Blandt de 26-30-årige med handicap havde 49 procent i 2016 gennemført en kompetencegivende uddannelse, mens andelen for personer uden handicap lå på 80 procent. 

Blandt de 31-35-årige med handicap havde 56 procent i 2016 en kompetencegivende uddannelse, men andelen i samme aldersgruppe uden handicap lå på 82 procent. Det er en forskel på 47 procent, hvilket er en markant stigning i forhold til de 'ældre generationer', som følges bedre ad i statistikken.

”Vi taber mennesker på gulvet, som det ville være så let at hjælpe. Det er simpelthen spild af menneskelige ressourcer! Vi ved jo godt, hvor vigtigt det er, at de her unge får en uddannelse, hvis de skal have en chance for at få et job senere i livet, klare sig selv og bidrage til samfundet,” siger formand for Det Centrale Handicapråd, Liselotte Hyveled.

”Unge med handicap er særligt udsatte i uddannelsessystemet, fordi de både skal kæmpe med det almindelige pres i uddannelsessystemet og barrierer de møder på grund af deres handicap. Der er brug for mere fleksibilitet til de her unge,” opfordrer Liselotte Hyveled.

Hun får opbakning af Danske Studerendes Fællesråd, der giver fremdriftsreformen skylden for faldet i antallet af studerende med handicap.

”Jeg er desværre ikke overrasket over udviklingen, som jeg mener hænger sammen med fremdrifts- og SU reformen fra 2013, der skulle presse de studerende hurtigere gennem deres uddannelser. Vi har hele tiden peget på, at det vil ramme visse grupper af studerende hårdere og her kan vi jo se, at de studerende med handicap har fået dårligere vilkår for at gennemføre deres uddannelser,” udtaler Sana Mahin Doost, der er forkvinde i Danske Studerendes Fællesråd

Formanden for Det Centrale Handicapråd kalder på politisk handling:

”Vi må og skal have rettet op på den nedadgående tendens. Der skal udvikles flere tiltag, der kan gøre studieforløb for personer med handicap mere fleksible. Unge med handicap skal også have hjælp til at komme fra grundskolen, til ungdomsuddannelser og videreuddannelse. Der skal være lettere adgang til hjælpemidler og så skal vi have kulegravet, om manglende tilbud til personer med psykisk handicap er grunden til at netop den gruppe falder drastisk. Vi kan ikke være andet bekendt. Både af hensyn til de unge og af hensyn til samfundet,” slutter Liselotte Hyveled.

Fakta
 

Dokumentation for de nye tal beskrevet i artiklen