Vennerne Majse og Alva
Nyhed

”Min ven med handicap”-kampagnen udbredes kommunalt

I løbet af 2019 har Det Centrale Handicapråd kørt en ambitiøs kampagne, ”Min ven med handicap”, som sætter venskaber mellem børn med og uden handicap i fokus. Nu tager den foreløbigt første kommune kampagnen til sig og tilbyder den til skoler.

På opfordring fra det kommunale handicapråd i Gladsaxe har kommunens Børne- og Undervisningsudvalg besluttet at opfordre skoleledere til at gennemføre Det Centrale Handicapråds kampagne, ”Min ven med handicap” for børn på 2. – 4. klassetrin.

Kampagnen, som blev lanceret 30. april 2019, sætter fokus på venskaber mellem børn med og uden handicap, og har til formål at gøre op med fordomme omkring handicap.

Mere åbenhed og ligeværdighed
Formand for Det Centrale Handicapråd, Liselotte Hyveled, havde inden lanceringen en forhåbning om, at kampagnen kunne blive et skridt på vejen mod et samfund, hvor mennesker med handicap bliver mødt med større åbenhed og ligeværdighed.

”På den korte bane er vores mål, at flere børn skal anerkende børn med handicap som ligebyrdige og ligeværdige. På den lange bane er målet at skabe bedre livskvalitet og muligheder for børn med handicap. Og i det helt store perspektiv vil vi gerne bidrage til et samfund, hvor der ikke er så mange fordomme over for mennesker med handicap,” siger Liselotte Hyveled.

En evaluering foretaget af analysevirksomheden Social Respons peger på, at både elever og lærere på tre testskoler var glade for indholdet. Særligt filmene gav børnene en udvidet forståelse for personer med handicap.

Evalueringen peger yderligere på, at kampagnen kan bidrage til at ændre og nedbryde fordomme omkring handicap, og dermed ser det ud til, at formandens forhåbninger kan realiseres ved brug af undervisningsmaterialet i kampagnen, som blev set af ca. 400.000 brugere på sociale medier, og opnåede stor medieopmærksomhed.

Stor begejstring
Det Centrale Handicapråd ser med begejstring på Gladsaxe Kommunes ønske om at gennemføre undervisningsmaterialet fra ”Min ven med handicap” for børn på 2.-  4. klassetrin, så flere børn uden handicap får øjnene op for, at de har mere fælles med børn med handicap, end hvad der adskiller dem.

”Det er fantastisk, når vores arbejde bliver set og taget i brug på de helt rigtige steder,” siger Liselotte Hyveled om udsigten til udbredelsen af undervisningsmaterialet.

Endvidere blev det på seneste rådsmøde den 2. oktober 2019 vedtaget at arbejde videre i samme spor for at udvikle materialet, så det også kan bruges af børn på 5. – 7. klassetrin.

Beslutningen blev taget på baggrund af den tidligere nævnte evaluering, der også peger på, at varige holdningsændringer bedst opnås ved flere genbesøg i temaet – både i indskolingen, på mellemtrinnet og i udskolingen.

Det Centrale Handicapråd ser frem til at følge med i, hvor flere kommuner og skoler, der også får glæde af undervisningsmaterialet. Læs mere om ”Min ven med handicap”-kampagnen her.