Nyhed

Ny undersøgelse viser: Der er bedre muligheder for hjemmearbejde efter corona – bare ikke for personer med handicap

Ifølge en ny undersøgelse fra Det Centrale Handicapråd og Epinion er ledere åbne over for at ansætte personer, som helt eller delvist skal arbejde hjemmefra – dog falder sandsynligheden markant, når det gælder personer med handicap. Formand Liselotte Hyveled er ærgerlig over forskellene, men ser forbedringspotentiale.

Pressemeddelelse fra Det Centrale Handicapråd, 7. juli 2020

Hvad betyder erfaringerne med hjemmearbejde under corona for danskernes muligheder for at arbejde hjemmefra i fremtiden? Og åbner det døren for, at flere med handicap kan få en plads på arbejdsmarkedet?

Det er nogle af de spørgsmål, en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Det Centrale Handicapråd, giver svar på. Undersøgelsen er baseret på svar fra 200 ledere i det offentlige og den private sektor, og resultaterne peger på, at der er bedre muligheder for hjemmearbejde i fremtiden, men at sandsynligeden for dette dog falder markant, når det gælder personer med handicap.

”Arbejdsgiverne og lederne vil gerne ansætte personer til at arbejde hjemmefra i fremtiden. Det bør også gælde for personer med handicap, da hjemmearbejde for nogle af disse personer kan have afgørende betydning for de enkeltes muligheder for at udføre arbejdsopgaverne,” siger Liselotte Hyveled, der er formand for Det Centrale Handicapråd.

Fordomme og markante forskelle
Dykker man ned i undersøgelsens resultater, fremgår det, at over halvdelen af de adspurgte ledere (59 %) angiver, at det er meget sandsynligt eller sandsynligt, at de i fremtiden vil ansætte en person, som helt eller delvist arbejder hjemmefra.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik der viser fordelingen af ledere, der besvarer spørgsmålet: Hvor sandsynligt er det, at du i fremtiden vil ansætte en person, som helt eller delvist arbejder hjemmefra?

Men sandsynligheden er markant lavere, hvis personen har et fysisk handicap (31 %) eller et psykisk handicap (20 %). Samtidig svarer lederne, at de har flest betænkeligheder ved at skulle arbejde sammen med en kollega med et psykisk handicap.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik der viser fordelingen af ledere, der besvarer spørgsmålet: Hvor sandsynligt er det, at du i fremtiden vil ansætte en person med et fysisk handicap (for eksempel blind, døv eller kørestolsbruger), som helt eller delvist arbejder hjemmefra?

”Det tyder på, at der stadig er problemer med fordomme over for mennesker med handicap, særligt i forhold til de psykiske handicaps. Dét skal vi til livs, for ofte handler fordomme om uvidenhed og manglende kendskab. Mennesker med handicap kan jo selvfølgelig sagtens bidrage på arbejdsmarkedet,” fortæller Liselotte Hyveled.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik der viser fordelingen af ledere, der besvarer spørgsmålet: Hvor sandsynligt er det, at du i fremtiden vil ansætte en person med et psykisk handicap (for eksempel skizofreni, hjerneskadet eller autisme), som helt eller delvist arbejder hjemmefra?

Positivt potentiale
Selvom undersøgelsens resultater peger på, at der er behov for oplysning og holdningsforbedrende tiltag, er der heldigvis også positive tendenser at spore.

Blandt andet mener 18 % af de adspurgte ledere, at erfaringerne med hjemmearbejde under coronavirus/COVID-19-krisen har øget sandsynligheden for, at de vil ansætte en person med et fysisk handicap, som arbejder helt eller delvist hjemmefra. For 78 % af lederne er sandsynligheden uændret.

”Det tegner godt, når knap en femtedel er mere positive over for at ansætte personer med handicap i en stilling med hjemmearbejde. Dog går vi potentielt glip af stærke ressourcer på arbejdsmarkedet, så jeg mener, tallet skal forbedres. Det vil være win-win-win for både den enkelte, arbejdspladserne og hele samfundet,” siger Liselotte Hyveled.

Ifølge data fra SHILD og registerdata fra Danmarks Statistik er 56 % af personer med handicap i beskæftigelse. For personer uden handicap er andelen 77 %.

For yderligere oplysninger:
Kontakt kommunikationsmedarbejder Jonathan Hammershøi
Telefon: 61 96 00 02, mail: jhf@dch.dk