Sundhed bør være for alle

I går offentliggjorde Sundhedsministeriet to rapporter, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har udarbejdet. Begge rapporter viser, at der er væsentlige forskellige på sundhedsniveauet for personer med og uden handicap. Det er en konklusion, som er beklagelig - men ikke overraskende.
Sygdomme som sukkersyge, forhøjet blodtryk, leddegigt, migræne og diskusprolaps rammer langt flere personer med handicap, og blandt personer med udviklingshæmning er levetiden i gennemsnit 14 år kortere end hos den generelle befolkning.      
Når mennesker med handicap har dårligere sundhedstilstand skyldes det ofte, ganske som hos andre, usund livsstil. I gennemsnit ryger personer med handicap flere cigaretter, spiser færre grøntsager, er mere stressede og dyrker mindre motion. Den usunde adfærd er et tydeligt bevis på, at netop denne målgruppe ikke er nået, selvom der de seneste år har kørt diverse kampagner for at få os danskere til at spise og leve sundere. Det siger noget om, at der også på sundhedsområdet er udfordringer med at tænke personer med handicap ind i nye initiativer og aktiviteter. Det burde ellers ikke være så svært, for selvfølgelig kan personer med handicap stoppe med at ryge og droppe fastfood - det handler blot om at have øje for det og sætte ind. Forholdsvis simple og målrettede initiativer vil kunne forbedre helbredet hos en stor gruppe mennesker. Derfor er det glædeligt, at sundhedsministeren tager problemet alvorligt og allerede har indkaldt relevante aktører til at drøfte, hvilke initiativer der skal sættes i værk for at rette op på den store ulighed i sundhed. Vi håber, at det bliver startskuddet til en fokuseret sundhedsindsats og forøget livskvalitet blandt mennesker med handicap.

Læs rapporterne:  
Sundhedsprofil for voksne med helbredsrelateret aktivitetsbegrænsning og fysisk funktionsnedsættelse
Sundhedstilstanden blandt voksne med udviklingshæmning

Dato: 

Fredag, 23 maj, 2014