Nyhed

Ny undersøgelse: En tredjedel af danskerne mener, at de fleste behandler mennesker med handicap som mindre værd

En ny undersøgelse foretaget for Det Centrale Handicapråd (DCH) og Danske Handicaporganisationer (DH) belyser danskernes holdninger og kendskab til mennesker med handicap. Særligt danskernes syn på behandlingen af mennesker med handicap vækker bekymring hos de to aktører, der peger på manglende inklusion i samfundet, begrænset viden og usikkerhed som væsentlige faktorer.

Over en tredjedel af danskerne vurderer i en ny befolkningsundersøgelse foretaget på vegne af DCH og DH, at de selv har et handicap, og hele otte ud af ti har en relation til et menneske med handicap. Alligevel tyder meget i undersøgelsen på, at der stadig er betydelige udfordringer med danskernes holdninger og kendskab til mennesker med handicap.

En tredjedel af danskerne mener nemlig, at de fleste behandler mennesker med handicap som mindre værd. Samtidig siger fire ud af ti, at størstedelen af danskerne ignorerer mennesker med handicap. Og det vækker bekymring hos både DCH og DH.

”Der er brug for at forbedre danskernes syn på mennesker med handicap. Det må være et wake up call til os alle, når så mange i den danske befolkning synes, at vi i Danmark behandler mennesker med handicap som mindre værd. Jeg tror på, at vi skal sætte ind tre forskellige steder," siger Thorkild Olesen og fortsætter

 "Vi skal have flere mennesker med handicap med i fællesskabet inden for uddannelse, arbejdsmarkedet og fritidslivet. Der er også brug for flere rollemodeller og bedre repræsentation af mennesker med handicap i samfundets forskellige arenaer som fx film og byråd. Og så skal vi også ændre måden, som vi taler om mennesker med handicap på."

Han bakkes op af DCH, der sammen med DH peger på behov for øget inklusion, viden og bekæmpelse af fordomme om handicap:

”I undersøgelsen svarer fire ud af fem, at det er vigtigt for dem, at mennesker med handicap har lige muligheder på en række områder. Det tyder derfor på, at det ikke er de gode intentioner, der mangler, men at problemerne nærmere skyldes usikkerhed, uvidenhed og ubevidste fordomme,” udtaler formand for Det Centrale Handicapråd Mogens Lindhard, som i den forbindelse gør opmærksom på, at hele syv ud af ti i undersøgelsen mener, at de fleste danskere er usikre på, hvordan man omgås mennesker med handicap.

”Det er derfor vigtigt, at vi styrker indsatsen for at inkludere mennesker med handicap i samfundet på lige fod med alle andre, udbreder viden og bekæmper negative holdninger og fordomme. I DCH er vi for eksempel på vej med en ny holdningskampagne, der netop har til formål at bekæmpe fordomme. Det er nemlig ærgerligt, når holdninger står i vejen for, at mennesker med handicap kan tage del i samfundets fællesskaber,” slutter han.

Fakta – undersøgelsens hovedresultater:

  • 37 pct. af danskerne vurderer selv, at de har et længerevarende helbredsproblem eller handicap, herunder psykisk lidelse. Hvis vi ser på de forskellige aldersgrupper, er andelen med handicap størst blandt danskere i alderen 16-24 år, hvor 42 pct. angiver, at de har et handicap.
  • 86 pct. af befolkningen har en relation til et menneske med handicap. Det er enten et familiemedlem, en ven, kollega, nabo, bekendt eller dem selv, der har et handicap. 14 pct. af danskerne har ingen relation til et menneske med handicap.
  • 57 pct. af danskerne mener, at mennesker med handicap har begrænsede eller ingen muligheder for at tage en uddannelse eller komme i beskæftigelse. Samtidig er det vigtigt for 82 pct. af danskerne, at alle i Danmark har lige muligheder for uddannelse og beskæftigelse.
  • Syv ud af ti i den danske befolkning mener, at de fleste danskere er usikre på at omgås mennesker med handicap. 
  • Fire ud af ti i den danske befolkning mener, at de fleste danskere ignorerer mennesker med handicap.
  • En tredjedel af den danske befolkning mener, at de fleste danskere behandler mennesker med handicap som mindre værd.

Om undersøgelsen
Analyse- og konsulentfirmaet Moos-Bjerre A/S har på vegne af Danske Handicaporganisationer og Det Centrale Handicapråd gennemført en repræsentativ befolkningsundersøgelse blandt 4.383 danskere over 16 år. Dataindsamlingen er gennemført i perioden 7. august til 31. august 2023.

Undersøgelsen belyser befolkningens viden, kendskab og holdninger til mennesker med et længerevarende helbredsproblem eller handicap, herunder psykiske lidelse.

Moos-Bjerre A/S har gennem panelvirksomheden Norstat A/S indsamlet 4.383 CATI-besvarelser blandt et repræsentativt udsnit af danskere over 16 år. Det indsamlede datasæt er blevet vægtet i forhold til Danmarks Statistiks populationsopgørelser for 2. kvartal 2023. Vejningen er foretaget iterativt på inter- og intragruppeniveau med baggrundsvariablerne køn, region, uddannelsesniveau og alder (min. vægt 0,2 og maks. vægt 2,9). Undersøgelsens resultater er således repræsentative for den danske befolkning over 16 år.

Om Det Centrale Handicapråd
Det Centrale Handicapråd (DCH) rådgiver regeringen og Folketinget om handicapspørgsmål. Vi arbejder for et samfund, hvor mennesker med handicap har samme muligheder som alle andre.

Rådets opgaver består blandt andet i at rådgive politikere, myndigheder og andre aktører i, hvordan de kan forbedre forholdene for mennesker med handicap, og stille forslag om konkrete politiske tiltag. Rådet har også til opgave at drøfte og vurdere samfundsudviklingen i lyset af FN’s handicapkonvention.

DCH består af en formand og 16 medlemmer, der udpeges af social- og ældreministeren. Ministeren udpeger fem medlemmer fra Danske Handicaporganisationer samt et medlem fra henholdsvis Kommunernes Landsforening, Danske Regioner, Statens Byggeforskningsinstitut (BUILD), BL - Danmarks Almene Boliger, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Dansk Arbejdsgiverforening (DA), DI Transport, IT-Universitetet, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU). Ministeren udpeger derudover to medlemmer, der tjener i deres personlige kapacitet. Desuden deltager en observatør fra Institut for Menneskerettigheder og en observatør fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet fast i rådets møder.

Om Danske Handicaporganisationer
Danske Handicaporganisationer (DH) blev stiftet i 1934, og er det fælles talerør på handicapområdet. I dag er 35 handicaporganisationer medlem af DH og repræsenterer ca. 340.000 mennesker med handicap.

DH arbejder for, at mennesker med handicap kan leve et liv som alle andre. Mennesker med handicap skal kunne deltage, bidrage og være en del af fællesskabet.

DH blev stiftet under navnet De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI), og skiftede navn til Danske Handicaporganisationer i 2008.