Giv studerende med handicap en fair chance

Kritikere af fremdriftsreformen har advaret om, at reformen vil presse studerende med handicap ud fra universiteterne. Nu kommer der også en utvetydig advarsel fra Aarhus Universitet, hvor uddannelsesrådgiver Camilla Sejr Skovhus fortæller politikerne, at de er i gang med at skabe et handicapfjendtligt universitet – blandt andet fordi universiteterne får penge efter, hvor hurtigt de studerende kommer igennem. I den forbindelse har handicaporganisationerne tidligere advaret mod retssikkerhedsproblemer, når man som studerende bliver afhængig af en dispensation fra det enkelte studienævn.

Kritikken er bekymrende. Hvis kritikerne har ret, er det ikke bare et problem for de unge med handicap, men et tilbageslag for hele ambitionen om, at flere skal bidrage på arbejdsmarkedet. Førtidspensionsreformen slog netop på, at unge under 40 år ikke skal parkeres på førtidspension men i stedet hjælpes til at komme i arbejde eller uddannelse. Regeringen har bebudet justeringer af fremdriftsreformen i sit regeringsgrundlag. Her er en oplagt mulighed til at blive helt sikker på, at studerende med handicap får samme mulighed for at gennemføre deres uddannelse som deres medstuderende.

Derfor vil jeg tage sagen op med den nye uddannelsesminister Esben Lunde Larsen. Jeg vil opfordre ham til målrettet at analysere konsekvenserne af SU-systemet, eksamensregler og dispensationer for studerende med handicap, når han skal justere fremdriftsreformen. Er der den nødvendige retssikkerhed og de rigtige muligheder? Spiller reglerne sammen og har universiteterne de rigtige incitamenter til at skabe gode rammer for studerende med andre forudsætninger? Jeg håber, at uddannelsesministeren vil lytte. De unge på uddannelserne fortjener, at vi tager de problemer, der måtte være i opløbet – før de får nogen til at opgive drømmestudiet.

DR Østjyllands artikel om problemstillingen:
http://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/universitetet-bliver-no-go-handicappede

Dato: 

Tirsdag, 4 august, 2015