Blogindlæg

Debatindlæg: Nu er tiden til at sætte ambitiøse mål for beskæftigelse for personer med handicap

Rådets formand, Mogens Lindhard har netop delt tanker om mål for beskæftigelse for personer med handicap. Debatindlægget blev bragt i Socialmonitor i december 2023

Vi står over for en forventet mangel på arbejdskraft i fremtiden. Og ser vi på konjunkturbarometeret for oktober 2023, så viser tallene fra fjerde kvartal en stigning fra 14 til 21 procentpoint i antallet af virksomheder i industrien, som melder om mangel på arbejdskraft.

Det er derfor afgørende, at vi nu forsøger at lægge byggestenene til et mere inkluderende arbejdsmarked, så vi kan udnytte det fulde potentiale i hele befolkningen.

Faktisk ønsker eller søger 31 procent af personer med handicap, som ikke er i beskæftigelse, et job – det viser VIVE’s Handicap og beskæftigelse 2022. Det er en stor gruppe af mennesker, der med den rette støtte og de rette indsatser kan bidrage på arbejdsmarkedet, fx i fleksjob.

Derfor giver det kun god mening at styrke indsatsen, så flere personer med handicap kan deltage på arbejdsmarkedet. Og mulighederne for forandring er der. Især den kommende reform af beskæftigelsessystemet er en gylden mulighed for at indføre måltal for beskæftigelsen for netop personer med handicap. Og ved at indføre reelle mål kan vi evaluere på indsatsen.

I Det Centrale Handicapråd har vi taget opgaven på os med at opstille realistiske og ambitiøse mål for beskæftigelsen for personer med handicap. Målene tager udgangspunkt i ydelsesgrupper, hvilket vil gøre det muligt at følge udviklingen. Det, mener vi, er en fornuftig tilgang, der tillader måling af fremskridt.

Målene er sammen med rådets beskæftigelsespolitiske udspil sendt til beskæftigelsesministeren med en anbefaling om, at de bliver indarbejdet i den kommende handlingsplan på handicapområdet. At målene bliver inddraget vil desuden gøre det muligt for kommunerne at måle deres egen indsats og sammenholde den med nabokommunerne.

Beskæftigelsesgabet skal være mindre
Beskæftigelsesgabet mellem personer med og uden handicap på 26 procent skal ned på 23 procent i 2027, og fleksjobledigheden, der i 2022 lå på 12,9 procent på landsplan, skal ned på 7 procent. De mål er ikke kun ambitiøse, men tager også højde for samfundets konjunkturer.  

Hvis vi indfrier målene, får vi 21.000 flere personer med handicap i job. Dog er det vigtigt, at måltallene løbende justeres, da indsatser på uddannelses- og beskæftigelsesområdet må forventes at have en positiv indvirkning på størrelsen af gruppen af ikke-beskæftigede, der søger eller ønsker job

For at styrke fremtidens beskæftigelsessystem er det nødvendigt med en målrettet indsats. Det gælder både for kommuner og a-kasser og for de organisationer, der fremadrettet skal varetage opgaver relateret til de grupper, som i øjeblikket befinder sig længst fra arbejdsmarkedet. Og ikke mindst kræver det en målrettet indsats fra politisk hold, når de kommende forhandlinger om beskæftigelsesindsatsen går i gang.

Tiden er til at handle. Vi har en gylden mulighed for at drage fordel af de mange potentielle medarbejdere med handicap, der står i kø for at tage en tørn, så manglen på arbejdskraft bliver mindre. Samtidig får vi et mere inkluderende og retfærdigt samfund, hvor alle – handicap eller ej – har mulighed for at trives og bidrage på arbejdsmarkedet. Det er godt for den enkelte, det er godt for arbejdspladserne, og det er godt for samfundet.