Blogindlæg

Sejr for demokratiet og mennesker med handicap

Når Statsminister Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen og krydset skal sættes senest d. 17 juni 2019 er der 1900 danskere, der må stemme for første gang.  

Af Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd

Det er mennesker, der på grund af psykisk handicap, udviklingshæmning eller demens indtil nu har været frataget stemmeretten. Det har de fordi, de er frataget det, man kalder ”retslig handleevne”. Det betyder, at de ikke kan styre deres egen økonomi, og derfor har en værge, der har ansvaret for økonomien. Nu har regeringen meldt ud, at de får lov at stemme til folketingsvalget!

De får nu retten til at være med til at bestemme, hvem der skal i folketinget og hvor vores samfund skal bevæge sig hen. Frem med kagen, for nu får de umyndiggjorte også lov til, at bestemme hvordan den skal fordeles.

Jeg mener, det er helt grundlæggende for et demokratisk samfund, at alle, der evner det, bliver taget med i stemmeboksen. Og jeg er stolt over, at det nu er lykkedes!
Flere domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har i andre lande slået fast, at det er i strid med menneskerettighederne at holde mennesker ude af demokratiet, blot fordi de har et handicap eller en sygdom, der gør, at de ikke kan styre deres økonomi.
I slutningen af maj måned, vedtog folketinget diskriminationsforbuddet, der i dansk lov forbyder diskrimination af mennesker med handicap. Så vi er gennem en lang og sej kamp rykket tættere og tættere på. Og i dag er vi endeligt i mål.

I dag kan vi fejre en sejr for menneskerettigheder, mennesker med handicap og demokrati.