Nyhed

Året der gik 2018

Hvert år udgiver Det Centrale Handicapråd en årsberetning, der fortæller om vores arbejde, og fremhæver rådets anbefalinger til ministre og folketing. Læs formand Liselotte Hyveleds introduktion og den samlede årsberetning her.

Sikke et år vi kan se tilbage på! 2018 blev det skelsættende år, hvor det blev forbudt at diskriminere et menneske på grund af handicap i Danmark. 
Som det eneste land i Skandinavien var det indtil i år tilladt at udelukke mennesker med handicap fra for eksempel natklubber, campingpladser eller børnehaver. Slet og ret fordi de havde et handicap. Det er det ikke længere. Det er en stor sejr for mennesker med handicap og for os alle.  


For mig personligt har det også været et særligt år. Socialminister Mai Mercado spurgte mig i foråret, om jeg kunne tænke mig at blive formand for Det Centrale Handicapråd. Det blev både glad og stolt over at skulle være regeringens rådgiver i handicapspørgsmål og ambassadør for mennesker med handicap. Jeg har arbejdet for bedre forhold på arbejdsmarkedet for mennesker med handicap i årevis i mit professionelle virke og nu får jeg lejlighed til at udbrede den indsats politisk. Det er både et stort ansvar og et stort privilegium.  


Men er vi så i mål nu, hvor det er blevet forbudt ved lov at diskriminere mennesker med handicap? Nej. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, for der er stadig masser af udfordringer, som vi skal have løst. Mennesker med handicap dør for eksempel tidligere end resten af befolkningen, antallet af unge med handicap, der tager en uddannelse falder med alarmerende fart og mennesker med handicap halter langt bagefter, når det kommer til beskæftigelse. Disse og en række andre problematikker kan man læse om i denne årsberetning, hvor man også kan finde rådets bud på, hvad vi gør ved udfordringerne.  


Der er også stadig mange mennesker med handicap, der lever med fordomme. Det er en af mine helt store kæpheste. Vi kan ændre på tilgængeligheden til bygninger, og vi kan prøve at gøre arbejdsmarkedet og uddannelser mere åbne for mennesker med handicap. Men først når vi får møbleret rundt oppe i hovederne på os selv, så vi møder mennesker med handicap uden fordomme. Først når vi møder mennesker som individer med drømme, håb og ressourcer, de kan bidrage med præcis som alle andre. Ja, først da kan vi for alvor få gjort noget ved uligheden i samfundet.  


Derfor er jeg meget glad for, at vi i DCH nu vil fokusere på temaet holdninger som et af syv indsatsområder for de kommende fire år. Vi planlægger blandt andet en stor kampagne til foråret, der skal forebygge at børn udvikler fordomme om mennesker med handicap.  


Vi er et forholdsvist nyt sammensat råd og skal fokusere vores indsats, så vi får størst muligt udbytte af vores arbejde. Derfor har vi formuleret en vision for de kommende fire år om, hvordan vi kan gøre en forskel på de syv forskellige områder, vi ser som vigtigst lige nu, og som repræsenterer nogle af de mest presserende problemer for mennesker med handicap. Rådets vision 2022 omhandler blandt andet bekæmpelse af fordomme om handicap, hvordan vi skaffer bedre data og statistik om handicap i Danmark, ligebehandling i forebyggelse og adgang til sundhedsydelser og bedre vilkår for og adgang til uddannelse for unge med handicap, ledende hen mod øget beskæftigelse.

Jeg vil gerne takke de dygtige og engagerede medlemmer af Det Centrale Handicapråd for dem måde, de har taget imod mig. Tak for et godt første år. Jeg ser frem til 2019. 

 
Min ambition er, at rådet skal bidrage aktivt til udviklingen af dansk handicappolitik. Derfor bruger vi årsberetningen til at komme med en række anbefalinger til, hvad man kan gøre ved problemerne. Jeg håber, at politikere, fagfolk og myndigheder vil lytte til vores anbefalinger, så vi kan skabe gode muligheder sammen med de mennesker i vores samfund, der har et handicap.  
Som del af regeringens plan ’Bedre balance II’ bliver rådets sekretariat udflyttet til Brovst i Nordjylland. Vi vil fortsat være en saglig og aktiv rådgiver – også når rådgivningen fra september i år kommer nordenfjords fra.  


God læselyst med årsberetningen, 
Liselotte Hyveled Formand for Det Centrale Handicapråd