Nyhed

Det Centrale Handicapråd fylder 40 år

I år kan Det Centrale Handicapråd fejre, at der i 40 år har være fokus på at skabe de bedste rammer for, at mennesker med handicap på lige vilkår kan leve deres liv.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

Det Centrale Handicapråds 40-års jubilæums video. 

I år 2020 kan Det Centrale Handicapråd fejre 40 års jubilæum. 

I fire årtier har det bredt forankrede råd haft til opgave at sikre politisk fokus og opbakning til, at mennesker med handicap kan leve et selvstændigt liv, udfolde deres potentiale, forfølge deres drømme samt bidrage til samfundet og fællesskabet. 

Målet har siden den spæde begyndelse været, og er fortsat i dag, at skabe et samfund med plads til alle, hvor alle ser mennesket frem for handicappet.

”En af Det Centrale Handicapråds fornemmeste opgaver at oplyse og informere både politikere, magthavere, erhvervsledere og resten af den brede danske befolkning om, at der er stærke ressourcer at finde hos mennesker med handicap, hvis man husker at lægge fordommene væk. Den opgave har vi løftet siden 1980, og den er fortsat aktuel på grund af samfundets udvikling og de medfølgende nye sociale fokusområder,” fortæller formand for Det Centrale Handicapråd Liselotte Hyveled.   

Det Centrale Handicapråd er født ud af 1970’ernes socialreformer, hvor det stod klart, at der var behov for et rådgivende organ til at påvirke politikere og ministre til at arbejde målbevidst med at få handicappolitiske emner på dagsordenen. 

En videomarkering af jubilæet 

I forbindelse med FN’s Internationale Dag for Personer med Handicap udkommer Det Centrale Handicapråd med en video, som kort opridser, hvad rådet har haft indflydelse på i løbet af de 40 år, og hvilke fokusområder der er i fremtiden. Videoen er dog først og fremmest en markering og fejring af de 40 år, som er gået. 

”Den største udfordring og barrierer i vores samfund er fordomme over for mennesker med handicap. Fordomme er på den måde medvirkende til, at mennesker med handicap bliver sorteret fra på forhånd. Det skal vi bruge både FN’s Internationale Dag for Personer med Handicap og Det Centrale Handicapråds 40 års jubilæum til at tænke over, sådan at vi i fremtiden kan møde mennesker med handicap mere åbent og med fokus på kvaliteter og styrker frem for handicap,” konkluderer formanden.  

Fortsat udfordringer at løse 

Der er endnu en række udfordringer at løse i det danske samfund, hvor mennesker med handicap ofte møder forhindringer i forhold til at leve et liv på lige fod med mennesker uden handicap.  

Derfor har Det Centrale Handicapråd bl.a. fokus på at sikre de bedste institutions- og skolerammer for børn med handicap, så de trygt kan indgå i Folkeskolens fælleskab. Rådet arbejder også for at sikre mere fleksible uddannelsesvilkår til unge med handicap, så det ikke er funktionsnedsættelsen, som sætter begrænsningerne for at gennemføre en videregående uddannelse. Med bedre uddannelsesmuligheder følger også bedre chancer for at finde et arbejde, hvilket ligeledes er et af Det Centrale Handicapråd fokusområder. Sidst men ikke mindst står Det Centrale Handicapråd i spidsen for det opmærksomhedspunkt, der omhandler lige adgang til sundhedsvæsnet og de mange screeningprogrammer, der skal opspore alvorlige sygdomme. 

”Det at møde hinanden uden fordomme og forudindtaget holdninger er afgørende for, at mennesker med og uden handicap kan mødes ligeværdigt. Desværre er fordomme ofte medvirkende til, at mennesker med handicap ikke får mulighed for at udfolde deres potentiale og bidrage med det, de kan. Der er med andre ord en enorm talentmasse, som vi i Danmark risikerer går tabt, fordi de i skolen, på uddannelser og arbejdsmarkedet samt i sundhedsvæsnet mødes med en fordomsfuld forventning til evner og deltagelse,” fortæller Liselotte Hyveled. 

I 2021 vil Det Centrale Handicapråd stå i spidsen for et høringsarrangement om, hvilke regelændringer og initiativer der skal til for at forbedre vilkårene for unge med handicap på de videregående uddannelser, samt hvilke regelbarrierer der bør fjernes, sådan at unge med handicap kan få relevant erhvervserfaring (studiejob eller frivillig praktik), mens de er i gang med videregående uddannelser.

Det er også i 2021, at Det Centrale handicapråd og Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, kan præsentere resultaterne af undersøgelsen: ”Inddragelse og tillid i mødet mellem kommunerne og borgere med handicap”. Formålet er at dokumentere borgere med handicap samt kommunale sagsbehandlere og lederes oplevelser af tillid og inddragelse i deres møde med hinanden, samtidig med at der præsenteres en række forslag til, hvordan det kan blive bedre.