LHY jul 2019
Nyhed

Formanden gør status: 2020 står i tillidens tegn

Læs med her, hvor formand, Liselotte Hyveled, skriver om Det Centrale Handicapråds vigtige dagsordener for året, der gik, samt for et spændende 2020.

Så står helligdagene for døren, og nytåret lige på trapperne. Denne tid er derfor en god anledning til at gøre status og sætte fokus på det, vi har præsteret, men også de ting, som vi gerne vil udrette.

I Det Centrale Handicapråd har 2019 været et travlt år. Sekretariatet er udflyttet til Brovst, og samtidig har det handicappolitiske område som fortjent fyldt meget i medier og offentlighed.

Rådet har arbejdet fokuseret og målrettet med nogle af de dagsordener, vi har vurderet som væsentlige for vores rolle som rådgiver for Folketinget, ministre og centrale offentlige myndigheder og for vores rolle som et råd, der skal være med til at sikre overholdelse af handicapkonventionen for mennesker med handicap i Danmark.

Store forventninger til ny regering
I 2019 har folketingsvalget haft indflydelse på arbejdet i rådet. Den nye ansvarlige minister på social- og indenrigsområdet, Astrid Krag (S), var på besøg ved årets sidste rådsmøde i starten af december. Jeg har store forventninger til resultaterne af det politiske arbejde, hun har foran sig, og som hun gav os et indblik i under mødet, samt hendes tanker om at bruge rådet mere aktivt.

Der har længe været er et stort behov for mere politisk fokus på handicapområdet, og ikke alting sker på én gang. Men nogle af elementerne i den nye finanslov og andre politiske udmeldinger rummer gode takter. Jeg ser positive tendenser specielt i det forestående evalueringsarbejde af området og det begyndende arbejde om at sikre en rimelig tilpasning at undgå diskrimination af mennesker med handicap. Det kommer vi til at følge op på i rådet, ligesom vi står klar til at bidrage med viden og erfaringer.

Væk med fordommene
I Det Centrale Handicapråd har vi desuden arbejdet målrettet for blandt andet at mindske de fordomme mod mennesker med handicap, som desværre stadig eksisterer her i landet.

I februar 2019 offentliggjorde vi en undersøgelse, som viste en stigning i danskernes fordomme og usikkerheder, når det kommer til at have en kollega med handicap.

Undersøgelsen var med til at bekræfte mig i at, vores rådsarbejde med netop at nedbryde fordomme er nødvendigt. Det har optaget mig at sætte fokus på denne problematik, blandt andet gennem flere debatindlæg om arbejdsmarked og beskæftigelse for personer med handicap.

Desværre lever fordomme mod mennesker med handicap ikke kun på de danske arbejdspladser, for vi hører også historier, som tegner samme billede på skolerne. Det kan vi ikke være tjent med. Derfor er jeg glad og stolt over, at vi i Det Centrale Handicapråd tog fat ved en af problemets rødder, nemlig manglende viden hos børn, og førte kampagnen ”Sød, sej og særlig - Min ven med handicap” ud i livet.

Kampagnen suppleres af et undervisningsmateriale, som er målrettet indskolingen. Den bygger bro mellem børn med og uden handicap, i det lille billede for at skabe flere venskaber, og i det store perspektiv for at sikre viden og nedbryde fordomme mod personer med handicap.

Jeg glæder mig særligt over, at Gladsaxe Kommune har taget undervisningsmaterialet i brug, og jeg håber, 2020 bliver året, hvor endnu flere skoler får øjnene op for det, vi stiller til rådighed.

I arbejdet med at nedbryde fordomme håber vi at få mulighed for at gennemføre en lignende kampagne for lidt ældre børn i grundskolen i 2020.

Tillidskløften skal lukkes
I det kommende år vil vi fortsat have fokus på de vigtigste elementer i den handicappolitiske dagsorden. Det kan vi, fordi rådet består af en bred vifte af kompetente mennesker, og fordi vi har en plan i vores Vision 2022. I den har vi nedfældet syv temaer, som danner rammen om alt det, vi gerne vil nå i mål med.

Som én af de første opgaver i 2020 vil vi arbejde for at styrke vores viden om tillidskløften mellem borgere med handicap og det offentlige. Når vi har opnået den ønskede viden, vil vi bruge den aktivt til at komme med initiativer og forslag, som kan sætte ind de rigtige steder og styrke den tillid, som borgere med handicap skal kunne have til det offentlige. Det er vigtigt for rådet at understøtte en styrket tillid mellem borgere og det offentlige, fordi tillid er et grundelement for hele vores samfundsmodel. Både for mennesker med handicap, men også for kommunerne, sagsbehandlere og skatteborgere. Hvis ikke der er tillid til, at vores velfærdssamfund virker, er hele modellen truet. Vi skal kunne stole på at fælleskabet støtter, hvor det er nødvendigt.

Dette var blot eksempler på noget af det rådsarbejde, vi har gennemført i 2019.

Vi vil også fremadrettet arbejde målrettet med løbende at synliggøre Det Centrale Handicapråds indsatser og effekterne af disse.

Debatten om det handicappolitiske område kan til tider være konfliktfyldt, så mit afsluttende budskab i denne omgang bliver, at vi skal huske at holde den gode tone over for hinanden: En konstruktiv, grundig tilgang til at finde de bedste løsninger er vejen frem.

 

Med ønsket om en rigtig god jul og et godt nytår,

Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd