Nyhed

Ny VIVE-rapport om beskæftigelse og handicap

VIVE har i dag offentliggjort ny rapport om handicap og beskæftigelse, som bekræfter, at personer med handicap i væsentligt mindre omfang er i beskæftigelse end personer uden handicap. Det skyldes bl.a. arbejdsgiveres betænkeligheder og begrænset kendskab til handicapkompenserende ordninger.

Ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, kortlægger beskæftigelsessituationen og dens udvikling blandt personer med handicap i 2019. 

I rapporten bekræftes det, at personer med handicap, og særligt personer med større handicap, i væsentligt mindre omfang er i beskæftigelse end personer uden handicap. Det skyldes bl.a. lavere uddannelsesniveau, arbejdsgiveres betænkeligheder samt begrænset kendskab til handicapkompenserende ordninger.  

”Vi har længe vidst, at der er lavere beskæftigelsesgrad blandt personer med handicap, og denne rapport understreger det endnu en gang. Samtidig er jeg glad for, at vi denne gang får belyst årsagerne hertil, så vi kan blive endnu skarpere på, hvor vi skal sætte ind,” fortæller formand for Det Centrale Handicapråd Liselotte Hyveled. 

Rapporten som netop er offentliggjort i dag beskriver en række af de udfordringer, der er i forhold til at sikre mennesker med handicap beskæftigelse, hvor særligt lederes betænkelighed omkring ansættelsesforhold og manglende viden om handicapkompenserende ordninger er i fokus. 

”Regeringen har jo et mål om, at flere mennesker generelt skal i uddannelse og beskæftigelse, og her er et område, hvor der klart kan optimeres. Selvfølgelig er det ikke alle jobs, som er egnet for mennesker med et handicap, men der er heldigvis mange jobs, som er, og det her vi skal sætte ind. Det er her, vi som samfund er forpligtiget til at sørge for bedre vilkår og for aktivt at skubbe til gængse holdninger og fordomme, som ofte blokerer vejen ind på arbejdsmarkedet,” fortæller formanden.

 

Arbejdsgivere er betænkelige ved at ansætte mennesker med handicap 

En af de store udfordringer i forhold til at sikre mennesker med handicap beskæftigelse er arbejdsgiveres betænkeligheder ved at ansætte personer med handicap. 

Hver femte personaleleder, som har deltaget i VIVE’s undersøgelse har givet udtryk for, at de i høj grad har betænkeligheder ved ansættelse af personer med handicap grundet overvejelser omkring skånehensyn, langsommere arbejdsindsats og potentielt flere sygedage. 

”I Det Centrale Handicapråd arbejder vi allerede aktivt for, at flere mennesker med handicap får en uddannelse og dermed væsentligt bedre muligheder for at komme i job. Med rapporten står det klart, at der er behov for bedre information til arbejdsgiverne og virksomheder, så vi kan nedbryde betænkelighederne og opbygge en bredere forståelse for, hvor mange givende kompetencer, mennesker med handicap kan spille ind med,” lyder det fra Liselotte Hyveled. 

Der er dog også personaleledere, der umiddelbart er parate til at ansætte en person med handicap, selvom der ikke følger penge med fra kommunen. Op mod hver tredje leder giver udtryk for denne holdning, og det glæder formanden:

”Det er dejligt at se, at der er ledere, som kan se gevinsten ved at ansætte mennesker med handicap. Og der er jo faktisk en kæmpe gevinst for alle, hvis vi står sammen om at få alle mennesker som kan og vil i arbejde. Det øger beskæftigelsen, og det giver den pågældende virksomhed en masse dygtig arbejdskraft.«

 

Vi skal blive bedre til at gøre brug af handicapkompenserende ordninger

Handicapkompenserende ordninger er blandt de redskaber, der kan være med til at bane vejen for at få mennesker med handicap i beskæftigelse.
 
Som det fremgår af VIVE-rapporten, er der dog få personaleledere og mennesker med handicap, som kender til de forskellige handicapkompenserende ordninger. For eksempel viser undersøgelsen, at 66 % af personalelederne slet ikke ved, hvad ordningen ’fortrinsadgang for personer med handicap’ går ud på. For personer med handicap er tallet 71 %. 

”Ordningerne er jo skabt for at modvirke tendensen til, at der er en markant lavere beskæftigelse blandt personer med handicap end blandt dem uden handicap og for at sikre lige muligheder for at deltage på arbejdsmarkedet. Når hverken arbejdsgivere eller personer med handicap selv har kendskab til ordningerne, jamen så får de jo heller ingen effekt – hvilket rapporten også understreger,” vurderer formand Liselotte Hyveled. 

Ordningerne kan ellers i mange tilfælde være med til at nedbryde de barrierer, der gør det svært at finde et job eller at fastholde et job. Personer med både fysisk og psykisk handicap kan eksempelvis blive bevilliget en personlige assistent, der må hjælpe med ting såsom at strukturere hverdagen eller understøtte i forhold til fysiske arbejdsfunktioner. 

”Vi ser alt for ofte, at ordningernes potentiale ikke udnyttes godt nok. Hvis de bliver tildelt, er det gerne til mennesker med et fysisk handicap eller til mennesker, som allerede er i job. Men ordningerne kunne med fordel tildeles mennesker med psykiske handicap og mennesker, som ikke allerede har et job, men som gerne vil have en fod indenfor,” fortæller formanden. 

 

Jobcentrene mangler også viden 

I rapporten fra VIVE fremgår det ligeledes, at der kan være udfordringer i forbindelse med mødet mellem mennesker med handicap og jobcentrene. Dette skyldes, at der også her er behov for at højne jobcentrenes informationsniveau, sådan at flere medarbejderne vil tage ordningerne i brug. 

”Det er ærgerligt, at der fra politisk hold er sat en række initiativer og støtteordninger i værk, som dog ikke anvendes optimalt på grund af manglende viden. Hvis vi skal sikre, at flere mennesker med handicap får mulighed for at bringe deres kompetencer i spil på arbejdsmarkedet, så er der behov for en opkvalificering af vores fælles viden om de handicapkompenserende ordninger i forhold til, hvornår og hvordan ordningerne kan bruges og er velegnede,” vurderer formanden Liselotte Hyveled. 

 

I Det Centrale Handicapråd arbejder vi allerede aktivt for, at flere mennesker med handicap får en uddannelse og dermed væsentligt bedre muligheder for at komme i job. Med rapporten står det klart, at der er behov for bedre information til arbejdsgiverne, virksomheder og jobcentre, så vi kan nedbryde betænkelighederne og opbygge en bredere forståelse for, hvor mange givende kompetencer, mennesker med handicap kan spille ind med.
Liselotte Hyveled, formand Det Centrale Handicapråd

 

Baggrund for VIVE’s rapport om beskæftigelse og handicap 

Folketingets politikere indgik i 2018 en bred politisk aftale om, at flere mennesker med handicap skal i beskæftigelse. Frem til 2025 er den politiske målsætning, at flere personer, der selv oplever at have et større handicap, kommer ind på arbejdsmarkedet. Det kan være i ordinært job eller i fleksjob.

Derfor har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) bedt VIVE om at gennemføre undersøgelsen om beskæftigelse og handicap som et af flere initiativer, der skal medvirke til øge viden om beskæftigelse og handicap.

Rapporten er ligeledes den første af en række årligt tilbagevendende analyser af handicap og beskæftigelse.

Læs VIVE-rapporten om Handicap og Beskæftigelse 2019