Nyhed

PORTRÆT: Styrken i bredden er omdrejningspunktet for ny formand i Det Centrale Handicapråd

Det Centrale Handicapråds nye formand er rundet af værdien om, at alle har noget værdifuldt at bidrage med til fællesskabet. Og styrken i bredden er omdrejningspunktet for ham, også i det nye hverv som rådsformand for det bredt sammensatte Centrale Handicapråd. Her tegner vi et kort portræt af DCH’s nye formand, Mogens Lindhard.

Det er den 31. december 2021. Klokken er just slået 18, og fra Amalienborg sender Hendes Majestæt Dronningen i sin nytårstale en historisk, kollektiv formaning til danskerne om at møde mennesker med handicap med respekt og forståelse. Mogens Lindhard, der få timer senere formelt indtræder som formand for Det Centrale Handicapråd, ser nytårstalen hjemme i Hadsten:

”Jeg tænkte: Hold da op, det er en god start,” siger han med et smil om det uventede, men kærkomne budskab fra majestæten.

Som leder af Grundfos’ arbejde med social ansvarlighed på globalt plan er han velbekendt med de fordomme mennesker med handicap møder. Derfor var det heller ikke en svær beslutning at sige ja til Social- og Ældreminister Astrid Krags udnævnelse som formand for Det Centrale Handicapråd.

Se mennesket frem for handicappet

Den nye formand har med egne øjne set den forskel, det gør, når samtalen skifter fra abstrakte snakke om udfordringer, til at der står et menneske, man kan forholde sig til. ”Så rykker det,” siger han.

”Jeg har selv oplevet meget ofte at sidde og snakke med en leder, og vi foreslår at ansætte en person, som har nogle bestemte udfordringer. Her er reaktionen ofte meget tøvende, men når vi kommer med vedkommende, bliver det pludselig noget helt andet, fordi det er et menneske, den leder står overfor og ikke et handicap eller en begrænsning.”

Erfaringen med og optagetheden af at få øget beskæftigelsen for mennesker med handicap, bærer Mogens Lindhard med sig ind i den nye rolle som rådsformand.  Også fordi det hænger sammen med så meget andet, siger han:

”Det at komme i beskæftigelse og få lov at bruge sit potentiale har da også kæmpe betydning for livskvaliteten, og helt konkret økonomisk i forhold til at kunne bestemme i sit eget liv. Og så rykker det jo virkelig også ved fordommene at få en kollega med handicap og netop møde mennesket. Der er et kæmpe potentiale både for samfundet, for virksomhederne og for den enkelte, hvor vi virkelig kan rykke noget ved fælles indsats,” siger han.

Han ser desuden et behov for mere og bedre viden og for at få den viden bredt ud til flere. Viden og mødet med hinanden – på arbejdspladsen, i foreningslivet og på uddannelsesinstitutioner - er nøgler til at nedbryde fordomme og barrierer:

”Når vi møder hinanden og også ser tingene fra den andens synsvinkel, så kan vi rykke! Ofte er det jo ubevidst, fordi du reagerer med det, du har med i rygsækken, og de forudsætninger og den viden du nu kommer med,” siger han om de fordomme, som det er en central del af Rådets arbejde at bekæmpe.

”Uanset hvem du er, så kan du noget, som vi i fællesskab kan drage nytte af”

Mogens Lindhards egen rygsæk er pakket gennem 26 års arbejde med virksomheders sociale ansvar i Grundfos. Han er desuden bestyrelsesformand i CABI, et uafhængigt videnshus for et socialt ansvarligt arbejdsmarked. Han fremhæver Grundfos-grundlæggerens Poul Due Jensens ord om at ”uanset hvem du er, så kan du noget som vi i fællesskab kan drage nytte af,” når han skal sætte ord på, hvad han er rundet af:

”Jeg synes, det er så fint. Det tænker jeg på, hver eneste gang jeg møder nogen – hvad er det, der er unikt her? Man skal huske nogle gange at se bag om det umiddelbare, og det synes jeg er så vigtigt; uanset hvem du er, så kan du noget, som vi i fællesskab kan drage nytte af. Det er omdrejningspunktet for mig i det her arbejde, og i den måde jeg møder verden på.”

Glæder sig til samarbejdet med bredt sammensat Råd

Styrken i bredden er det første, Mogens Lindhard fremhæver ved det fremtidige arbejde i Det Centrale Handicapråd:

”Jeg tror på, at mangfoldighed er en styrke, og det gælder i den grad også i vores samarbejde i Rådet. Det, at Rådet er så bredt sammensat, skal vi udnytte. Netop fordi vi kommer så forskellige steder fra, skal vi bruge hinanden og trække på hinandens viden, erfaringer og kompetencer. Det kvalificerer Rådets arbejde og de dagsordener, vi kan løfte, og anbefalinger vi kan komme med,” siger den ny formand.

Selv er Mogens Lindhard også helt klar til som formand at suge til sig fra sine nye rådsfæller og andre, på det brede felt som Det Centrale Handicapråd repræsenterer:

”For mig er det jo beskæftigelsesområdet, det springer ud af, og der tror jeg virkelig, vi kan rykke meget – også i forhold til for eksempel holdninger og livskvalitet. Men selvom det hele hænger sammen, og jeg kan trække på meget af det, jeg kommer med, så glæder jeg mig også rigtig meget til input fra de kompetencer og erfaringer, som er repræsenteret i Rådet!” 


Foruden Mogens Lindhard som formand består det nye Centrale Handicapråd af Per Fruerled, Rikke Nielsen, Thorkild Olesen, Simon Toftgaard Jespersen, Kathe Bjerggaard Johansen, Frank Hedegaard, Torben Joconde, Ulrik Wilbek, Camilla Aff Bredegaard, Sidse Grangaard, Bent Madsen, Majbrit Berlau, Lise Bjørg Pedersen, Morten Hjelholt, Louise Bøttcher og Maria Bille Høeg.

Fakta om Det Centrale Handicapråd

Det Centrale Handicapråd er et uafhængigt statsligt råd, som rådgiver regeringen og Folketinget om handicappolitik, handicapkonventionen og holdninger, og er et dialogforum mellem aktørerne på handicapområdet.

Rådets medlemmer er udpeget af Social- og Ældreministeren for en fireårig periode. 

Rådets opgaver er at:

  • Rådgive politikere, myndigheder og andre aktører i, hvordan de kan forbedre forholdene for mennesker med handicap og generelt arbejde for at påvirke aktørerne på området. 
  • Stille forslag om konkrete politiske tiltag. 
  • Kommentere lovgivningen. 
  • Gennemføre holdningsbearbejdende kampagner. 
  • Holde foredrag og oplæg for relevante, centrale parter på området. 
  • Deltage i alle relevante debatter, hvor det giver mening i forhold til de ønskede målgrupper.