Vold

Mennesker med handicap og deres oplevelser med vold og overgreb.

Deltagerstaterne skal træffe alle passende lovgivningsmæssige, administrative, sociale, uddannelsesmæssige og andre foranstaltninger til at beskytte personer med handicap mod enhver form for udnyttelse, vold og misbrug, herunder som følge af køn, både i og uden for hjemmet.
FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap

Personer med handicap oplever i højere grad end andre at blive udsat for vold. Hvis man har en psykisk lidelse, er man særligt udsat for vold. Det er primært personer med et større psykisk handicap, der oplever både fysisk og psykisk vold. 

10,5 procent af personer med handicap har oplevet fysisk vold, hvilket kun gælder for 7,7 procent af personer uden handicap. Personer med handicap oplever også oftere psykisk vold end personer uden handicap.

22,2 procent af personer med handicap og 12,4 procent af personer uden handicap oplever psykisk vold. Ser vi på seksuel vold har 3,6 procent af personer med et handicap oplevet dette, mens det samme er tilfældet for 2,1 procent af personer uden handicap.

Udsat for vold
  • ​​​​16 procent af mennesker uden handicap har været udsat for vold.
     
  • 26 procent af mennesker med handicap har været udsat for vold.
     

Hvem begik vold?

Personer med handicap udsættes i større grad for vold i de nære relationer end personer uden handicap. Nære relationer vil sige tidligere eller nuværende partner eller et familiemedlem. Vold defineres som enten psykisk eller fysisk. 

Hvem begik vold?
Gerningsmand Personer med handicap Personer uden handicap
Ven eller nabo 12,7 % 11,8 %
Tidligere partner 8,2 % 5,7 %
Nuværende partner 5,7 % 4,2 %
En i familien 10,8 % 5,6 %
Kollega eller medstuderende 21,4 % 23,6 %
Social- og sundhedspersonale 1,9 % 0,5 %
Personale i butikker, biografer, bus, tog o. lign. 0,9 % 1,4 %
Kunde, klient, patient, elev og lign. 13 % 16,9 %
Fremmed 25,3 % 30,3 %
Tilbage til oversigten Fakta om mennesker med handicap