Nyhed

Det Centrale Handicapråd indtræder i retssikkerhedsalliance med KL, DH og flere andre aktører

Der er store udfordringer med tilliden på handicapområdet i Danmark. Derfor glæder det formand Liselotte Hyveled, at der nu bliver sat gang i en fælles alliance med fokus på at genoprette tilliden.

Det Centrale Handicapråd er sammen med Dansk Socialrådgiverforening, Den Uvildige Konsulentordning og flere andre trådt ind i den nye retssikkerhedsalliance, som Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Handicaporganisationer (DH) har taget initiativ til at danne. 

Liselotte Hyveled, formand for Det Centrale Handicapråd (DCH), glæder sig over at blive en del af retssikkerhedsalliancen med så mange vigtige samarbejdsparter på handicapområdet. 

”Ingen kan være i tvivl om, at der er udfordringer med tilliden. Derfor er vi er glade for, at KL og DH har samlet så mange gode parter i en alliance med henblik på at styrke tilliden og retssikkerheden på handicapområdet,” siger hun.

For Liselotte Hyveled starter arbejdet allerede den 12. april ved den digitale version af Handicaprådenes Dag, som er Det Centrale Handicapråds årlige konference for aktører på handicapområdet. På dagen offentliggøres den nyeste GAP-undersøgelse, som kortlægger tilliden til den kommunale sagsbehandling mellem borgere med handicap og de kommunale forvaltninger. 

Læs mere om arrangementet her 

Til samme arrangement vil Liselotte Hyveled også præsentere en række anbefalinger til, hvordan tilliden til den kommunale sagsbehandling kan øges.  

”Handicaprådenes Dag er en meget vigtig dag, hvor vi med GAP-undersøgelsen og Det Centrale Handicapråds anbefalinger til at styrke tilliden til den kommunale sagsbehandling, kan få nogle gode diskussioner og konkrete inputs til vores videre arbejde med tilliden.”

Alliancen skal pege på problemerne og finde løsninger

Mange danskere med et handicap får i dag god hjælp, når de søger hjælp i kommunen. Desværre oplever nogle borgere et knæk i tilliden til systemet blandt andet på grund af manglende inddragelse, kommunikation og forståelse. Det viser flere undersøgelser som blandt andet GAP-analysen, som Det Centrale Handicapråd fik foretaget i 2015 og nu har gentaget her i 2021 med offentliggørelse på Handicaprådenes Dag. 

”Det er helt afgørende, at vi kommer i gang med arbejdet og får lavet gode løsninger i samarbejde hurtigst muligt. Situationen, som den er lige nu er i hvert fald ikke holdbar,” siger Liselotte Hyveled.

Formålet med Retssikkerhedsalliancen er at samle de vigtige parter, som har interesse i at pege på problemstillinger og finde frem til gode løsninger. Planen er, at alliancen sammen kommer med konkrete svar på, hvordan vi sikrer tilliden mellem borger, kommune og pårørende. Her vil alliancen blandt andet fokusere på at sikre den rette hjælp første gang og fagligheden i sagsbehandlingen. 

Læs mere om retssikkerhedsalliancen 

Disse parter er en del af alliancen: 
•    Det Centrale Handicapråd
•    KL og repræsentanter fra kommunerne, 
•    DH og DH’s medlemsorganisationer. 
•    Dansk Socialrådgiverforening, 
•    Ligeværd, 
•    Den Uvildig Konsulentordning på Handicapområdet,
•    Institut for Menneskerettigheder, 
•    Børne- og Kulturchefforeningen, 
•    Socialchefforeningen, 
•    HK Kommunal