Nyhed

Hvordan står det til med tilliden mellem borgerne og kommunale forvaltninger?

Det spørgsmål skal VIVE finde svaret på, når de i denne uge indleder undersøgelsen ”Inddragelse og tillid i mødet mellem kommunerne og borgere med handicap”.

Det står vist klart for de fleste, at der kan være udfordringer i forholdet mellem kommunerne og borgere med handicap. Men hvor grelt står det egentlig til, når det gælder gensidig tillid blandt borgere og kommunerne? Det skal en ny undersøgelse, som Det Centrale Handicapråd har taget initiativ til, forsøge at kortlægge.  

”Jeg håber, at vi med undersøgelsen kan finde et svar på, præcis hvor forskelligt mennesker med handicap og kommunerne selv opfatter kommunernes sagsbehandling. Særligt det forhold, som omhandler tillid til hinanden. Tilbage i 2015 foretog Det Centrale Handicapråd en lignende undersøgelse, som viste, at der var meget forskellige opfattelser af tillidsgraden blandt borgerne og kommunen," fortæller Liselotte Hyveled, formand for det Centrale Handicapråd og understreger: 

"Derfor er det også på tide, at vi igen tager temperaturen og finder ud af, hvordan det står til med tilliden.”

Undersøgelsen består af flere led og udføres af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE. Formålet er for det første at belyse forskellen på borgernes og forvaltningernes oplevelse af samarbejdet, dernæst at indsamle og præsentere eksempler på tiltag og indsatser til at forbedre tilliden og inddragelsen af borgere med handicap.

”Jeg ser frem til, at vi i den forbindelse forhåbentlig får nogle brugbare redskaber og en række gode eksempler, som er velfungerende i forhold til at styrke tillid og inddragelse af borgerne, foruden at de samtidig kan tjene som inspiration til at forbedre praksis,” forklarer Liselotte Hyveled.


Tilliden skal øges i fælleskab 

Det Centrale Handicapråd ønsker med undersøgelsen at dokumentere borgere med handicap samt kommunale sagsbehandlere og lederes oplevelser af tillid og inddragelse i deres møde med hinanden. 

Der er nemlig blandt handicaporganisationer og andre centrale aktører på området enighed om, at en tillidsfuld og inddragende relation mellem kommunerne og borgere med handicap er vigtig. 

Læs mere om VIVE-undersøgelsen

VIVE vil derfor gennemføre spørgeskemaundersøgelser i alle landets 98 kommuner og herefter foretage interview af borgere med handicap samt kommunale sagsbehandlere og ledere i udvalgte kommuner. Derudover vil de foretage en indsamling af eksempler på indsatser, som kommuner har gode erfaringer med i forhold til at øge tillid og borgerinddragelse.

”Når undersøgelsen foreligger, vil Det Centrale Handicapråd bringe resultaterne i spil gennem en række forskellige tiltag. Vi påtænker blandt andet at udgive 10 anbefalinger til, hvordan der arbejdes med at øge tillid, ligesom tillid også bliver det helt store tema ved Handicaprådenes Dag 2021," fortæller formand Liselotte Hyveled og fortsætter:

"På dagen vil vi sammen med stærke kræfter gå i dialog om, hvordan sektoren i fællesskab kan arbejde videre med problematikkerne omkring tillid. Det vil sige, hvordan borgere med handicap, kommunale sagsbehandlere og ledere samt det politiske niveau skal bidrage til at klæde hinanden på i forhold til at styrke tillid og inddragelse.” 

Den samlede undersøgelse fra VIVE forventes offentliggjort til april 2021.